top of page
se1.jpg

TIETOA SLOVENIASTA

 

SLOVENIA : Eurooppa pienoiskoossa, maa Alppien aurinkoisella puolella

 

Tässä vain 20000 km2:n kokoisessa kahden miljoonan asukkaan maassa on todella kaikkea: Välimeren rantaa ja kylpylöitä, lähes kolmikilometrisiä vuoria ja hyviä laskettelurinteitä, tippukiviluolia, viiniviljelyksiä, vanhoja linnoja ja luostareita, kauniita kyliä ja kaupunkeja, mutta myös erinomaiset liikenneyhteydet, monipuolista ruokakulttuuria, hyvät palvelut ja suomalaiselle edullinen hintataso.

 

Slovenia on EU-maa vuodesta 2004 ja käyttänyt euroa vuodesta 2007. Se on vauras mutta ei tuhlaileva. Se on nykyaikainen ja kehittynyt mutta samalla perinteitä kunnioittava, kulttuuri- ja luonnonympäristöä vaaliva maa. Se on jatkuvasti suosiotaan kasvattava matkakohde mutta ei turismin pilaama, hyvin hoidettu mutta ei kitsinen, toimiva mutta ei turbotehokas. Siis kodikas ja viihtyisä. Lisäksi sloveenit ovat ystävällisiä, kielitaitoisia ja avuliaita.
Slovenia on pinta-alaan nähden Euroopan kolmanneksi metsäisin maa Suomen ja Ruotsin jälkeen, eikä siellä harrasteta avohakkuita. Sloveenit ovat urheilullista kansaa ja liikkuvat mielellään patikoimalla tai pyöräilemällä kauniissa metsä- ja vuoristomaisemissa.

 

Slovenian kulttuurimaisemassa näkyy vaikutteita naapureista, Itävallasta, Italiasta,  Kroatiasta ja Unkarista. 300 000 asukkaan pääkaupunki Ljubljana on Keski-Euroopan viehättävimpiä kaupunkeja.
Parikymmentä suomalaista matkatoimistoa ja yhdistystä järjestää nykyisin matkoja Sloveniaan. Huhtikuusta lokakuuhun pääsee Finnairin koneella suoraan Helsingistä Ljubljanaan. Pääkaupunki on mukavasti lähes keskellä Sloveniaa, joten sieltä voi tehdä päiväretken mihin tahansa maan kolkkaan, koilliseen maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Mariboriin tai lounaaseen rannikolle, vaikka aterioimaan  Piranin viihtyisiin kalaravintoloihin.

 

Suuremmistakaan valtioista ei Suomessa julkaista kattavia historiateoksia, joten sitäkin merkittävämpänä voidaan pitää 2004 ilmestynyttä Janko Prunkin Slovenian historiaa (Kirja-Aurora 2004. 248 s. Suomentanut Kari Klemelä.) Kirjoittaja tuo hyvin esiin kaksimiljoonaisen Slovenian vuosisataiset siteet Keski-Eurooppaan ja tarkastelee kehitystä, joka johti irtautumiseen Jugoslaviasta. Huomiota saavat myös sloveenivähemmistöt Italiassa ja Itävallassa. Slovenia-seuran jäsenenä voit ostaa kirjaa yhdistyksemme kautta alennuksella.

bottom of page