top of page
seura6.jpg

SLOVENIA-SEURAN OHJELMA 2024

 

Tammikuu

Matkamessu

Matkamessut 19.-21.1.2024. Aiempina vuosina Slovenia-seuran messuosasto on ollut Ystävyysseurojen liiton alueella. Yhteistyö Slovenian Suomen suurlähetystön kanssa mahdollistaa suuremman osaston maakohtaisella yleisalueella. Osaston koko on 12 neliömetriä aiemman 2 neliömetrin sijaan. Osaston numero on 6f89. Osastolla näkyvät sekä Slovenia-seuran että Slovenian tunnukset. Osastolla on esittelijöitä sekä Slovenia-seurasta että suurlähetystöstä. Matkamessuilla tavataan useita yhteistyötahoja kotimaasta sekä kansainvälisesti. Matkamessuilla tavoitellaan suoraan uusia jäseniä kaikkialta Suomesta.

 

Helmikuu

Slovenian kultuuripäivä

Slovenia-seuran perinteinen kulttuuripäivä pidetään lauantaina 10.2.2024 klo 14-17, Helsingissä. Tilaisuutta kutsutaan Preseren-päiväksi Slovenian kansallisrunoilijan France Prešeren mukaan. Slovenia-seuran hallitus suunnittelee päivän ohjelman. Tilaisuus on avoin kaikille.

 

Maaliskuu

Luento

Jäsentilaisuus pidetään Helsingissä lauantaina 23.3.2024 klo 14:00. Luentotilaisuuden aiheena on yliopistotutkija Tuija Parvikkon Akatemiaprojektin tutkimus ”Pakkomuuttojen uhrit ja etno-kansalliset kategorisoinnit Euroopassa 1943 - 1948”. Maantieteellisesti tutkimus ulottuu mm. Italiaan, Sloveniaan ja Kroatiaan. Tilaisuus on avoin kaikille.Valitettavasti luennoitsija on estynyt, joten luento siirretään myöhempään ajankohtaan. Uudesta ohjelmasta ilmoitetaan myöhemmin.

Sääntömääräinen kokous

Sääntömääräinen Kevätkokous pidetään Helsingissä lauantaina 23.3.2024 välittömästi jäsentilaisuuden jälkeen.

 

Huhtikuu

Jäsenmatka Tallinnaan

Päivän matka Tallinnaan 13.4.2024. Tallinnassa järjestetään mm. tapaaminen Virossa olevien Sloveniaseuran jäsenten kanssa. Virossa tutustutaan slovenialaiseen ruokakulttuuriin sekä slovenialaisia tuotteita maahan tuovaan liikkeeseen. Laivamatkan aikana pidetään esitelmä Slovenialaisesta kulttuurin tai kirjallisuuden henkilöstä.

 

Toukokuu

Mehiläispäivää

Slovenia ehdotti Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) puitteissa, että 20. toukokuuta julistettaisiin Maailman mehiläispäivä. YK:n  äsenvaltiot hyväksyivät yksimielisesti Slovenian ehdotuksen ja julistivat 20. toukokuuta Maailman mehiläispäiväksi.

Toukokuun 20. päivä on myös slovenialaisen Anton Jansan syntymäpäivä. Hän aloitti 1700-luvulla modernin mehiläishoitotekniikan kotimaassaan Sloveniassa ja ylisti mehiläisiä niiden kyvystä työskennellä kovasti, vaikka vaativat vain vähän huomiota.

Slovenia-seura suunnittelee tapahtumaa Mehiläispäivään liittyen. Aluksi Slovenia-seura on yhteydessä Suomen Mehiläishoitajain liittoon. Tilaisuus on avoin kaikille.

 

Kesäkuu

Kevättiedote

Julkaistaan Slovenia-seuran Kevättiedote sähköisesti Slovenia-seuran kotisivuilla ja viestipalvelu X:ssä sekä lähetetään jäsenille sähköpostilla tai paperisena. Tiedote toteutetaan jäsenten ja asiasta kiinnostuneiden toimesta esim. kokemuksia Sloveniasta ja slovenialaisesta kulttuurista ja vastaavasti Suomesta.

 

Elokuu

Kesäretki Lahteen

Pääkohde on 6.6.2024 avautuva Lahden Historiallinen museo.

Pop-up -kahvila

Slovenia-seura osallistuu Ystävyysseurojen pop-up -kahvila tapahtumaan Helsingin Pasilassa. Siellä levitetään tietoutta slovenialaisesta ruokakulttuurista ja luodaan yhteistyömahdollisuuksia muiden ystävyysseurojen kanssa.

Kesäretki

Tehdään kesäretki Salon seudulle, hallituksen jäsenen Helena Leinosen luo.

 

Tampereen teatterikesä

Suunnitellaan matkaa Tampereen teatterikesä -tapahtumaan 5.–11.8.2024.

 

Syyskuu

Kulttuuri- ja viinimatka Sloveniaan

Slovenia-seura suunnitellee toteuttavaksi jäsenten Kulttuuri- ja viinimatka Sloveniaan. Slovenia-seura tukee matkaa taloudellisesti mm. paikallisten yhteiskuljetusten ja opastusten osalta sekä käyntiä Pyhän kolminaisuuden kirkossa. Pyhän Kolminaisuuden kirkkoa koristavat runsaat goottilaiset freskot. Hrastovljessa sijaitseva muurien ympäröimä kirkko on joko 1100- tai 1400-luvulta. Tutustutaan myös slovenialaisen arkkitehdin Jože Plecnikin töihin Ljubljanassa, jotka vuonna 2021 liitettiin Unescon

Maailmanperintökohteiden luetteloon. Matkasta tarkemmin alkuvuodesta 2024.

 

Lokakuu

Eurooppalaisen elokuvan viikko

Eurooppalaisen elokuvan viikkoja vietetään 13.–22. lokakuuta 2024. Tapahtuman järjestävät Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto yhdessä EU-maiden Suomensuurlähetystöjen ja kulttuuri-instituuttien kanssa.

Elokuvaviikoilla on mukana myös slovenialainen elokuva. Slovenia-seura tekee yhteistyötä Slovenian suurlähetystön kanssa tapahtumassa esitettävän elokuvan osalta, auttaa sen järjestämisessä ja markkinoinnissa.

Ruokakurssi

Jouluaiheinen ruoka- ja leivontakurssi järjestetään 26.10.2024 yhdessä Suomessa asuvien slovenialaisten kanssa. Kurssin aiheena on ”Millainen on slovenialainen joulupöytä”. Kurssi toteutetaan Marthaförbundetin tiloissa Jätkäsaaressa Helsingissä.

Sääntömääräinen Syyskokous

Ruokakurssin jälkeen on Slovenia-seuran sääntömääräinen Syyskokous.

 

Marraskuu

Eurooppalainen Hunaja-aamiainen 17.11.

Slovenian tasavalta yhdessä Slovenian mehiläishoitajien liiton kanssa käynnisti eurooppalaisen hunajaaamiaisperinteen vuonna 2014. Hunaja-aamiainen toteutetaan monissa maissa sekä EU:n sisällä että sen ulkopuolella. Slovenian suurlähetystöt ympäri maailmaa ovat tukevat tätä hanketta. Slovenian Suomen suurlähetystö on esittänyt, että Slovenia-seura ottaisi Hunaja-aamiaisen toimintasuunnitelmaansa. Slovenia-seura selvittää miten tapahtuma tulisi Suomessa järjestää.

Pikkujoulut

Järjestetään Slovenia-seuran pikkujoulut jäsenille yhdessä Suomessa asuvien Sloveniasta kotoisin olevien henkilöiden kanssa. Tapahtumaan kutsutaan Slovenian suurlähettiläs perheineen Tanskasta. Tutustutaan puolin ja toisin toistemme ruoka ja viini kulttuuriin tuomalla osallistujien itsevalmistamia slovenialaisia ja suomalaisia ruokia sekä leivonnaisia. Lapsille järjestetään askartelua ja muuta ohjelmaa Slovenian kulttuurin jouluperinteeseen liittyen. Slovenialaiset ammattimuusikot esittävät suomalaista ja slovenialaista musiikkia.

 

Joulukuu

Talvitiedote

Julkaistaan seuran Talvitiedote Slovenia-seuran kotisivuilla ja viestipalvelu X:ssä sekä lähetetään jäsenille sähköpostilla tai paperisena. Tiedote toteutetaan jäsenten toimesta.

Muuta toimintaa

Slovenia-seurassa aktiivisesti toimiva suosittu lukupiiri kokoontuu kerran kuukaudessa koko vuoden ajan tutustuen Sloveniaan sekä sen että naapurimaiden ja ylipäätään eurooppalaisten kirjailijoiden tuotantoon erityisesti Euroopan historiaa painottaen. Slovenia-seuran jäsen on kääntänyt runsaasti sloveeninkielisiä kirjoja suomeksi. Lukupiiriin otetaan vielä jäseniä, halutessasi olet tervetullut alkuun vaikka kuunteluoppilaaksi. Tiedustelut ja pikaiset ilmoittautumiset Helena Leinoselle sähköpostilla: helena.leinonen.marianne(a)gmail.com

 

Vuonna 2023 aloitettu automatkailuun liittyvä yhteistyö Autoliitto ry:n kanssa otsikolla ”Omatoimimatkalla Sloveniassa” tulee saamaan jatkoa.

 

bottom of page