OMATOIMIMATKAILIJOILLE

EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa hoitoa KELAn myöntämällä eurooppalaisen sairaanhoitokortilla www.kela.fi.  Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi. Slovenia on punkkialuetta, joten suojarokotusta suositellaan.

Slovenia on EU- ja Schengen-maa. Matkustusasiakirjaksi Suomen kansalaiselle kelpaa passi tai kuvallinen henkilökortti.  Matkustusasiakirjan on oltava voimassa 3 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Slovenian lainsäädännön mukaan kaikkien ulkomaalaisten on rekisteröidyttävä lähimmällä poliisilaitoksella kolmen päivän kuluessa maahantulostaan http://www.policija.si/eng/. Majoituksen järjestäjä hoitaa yleensä tämän rekisteröinnin. Yli kolmen kuukauden oleskelu tulee rekisteröidä paikallisella hallintoviranomaisella. Upravna enota http://www.upravneenote.gov.si/

Autolla Sloveniassa

Sloveniassa huoltoasemia on moottoriteiden varsilla n. 30 km välein ja ne ovat auki 24h vuorokaudessa. AMZS on Slovenian auto- ja motoristiyhdistys, joka auttaa esim. vikatilanteissa, soita numeroon 1987.

Auton voi vuokrata esim. Ljubljanan lentokentältä. Vuokrausta hoitavat tutut ketjut, kuten Avis, Herz, Sixt, Europcar ym. Vuokraajat löytyvät esimerkiksi Google-haulla "rent a car Slovenia". Vuokraajan on oltava vähintään 21-vuotias, jolla on ollut ajokortti vähintään kahden vuoden ajan.  Tarkista autoa vastaan ottaessasi, että voimassa oleva tiemaksutarra eli vignetti on liimattuna autosi tuulilasiin.

Ajovalojen käyttö on pakollista myös päivällä, kuten Suomessa. Kuljettajalla saa olla korkeintaan 0,5 promillea alkoholia veressä ja kuljettajia puhallutetaan nykyisin tiheään. Ammattimaisesti autoa ajavalla ei saa olla lainkaan alkoholia veressä.

Pakollinen vignetti

Tietullimaksujen sijaan kaikkiin alle 3,5 tonnin painoisiin moottoriajoneuvoihin on ostettava aikaan sidottu tarra, josta käytetään nimitystä vignetti.  Vignetti on pakollinen moottoriteillä ja muillakin tieoperaattorien ylläpitämillä teillä ajettaessa ja sen puuttumisesta seuraa tuntuva sakko. Vignettejä voi ostaa jo naapurimaiden bensa-asemilta rajaa lähestyttäessä. Saatavilla on 7 päivän, kuukauden tai vuoden voimassa olevia vignettejä. Viikon vignetti henkilöautolle maksaa 15€ ja kuukauden 30€.

Vignetin voi ostaa myös etukäteen netistä https://www.tolltickets.com/country/slovenia/vignette.aspx?lang=en-GB. Sieltä löytyvät tarkemmat tiedot sekä päivittyvät hinnat eri kokoisille ajoneuvoille. Katso myös DARSin sivusto https://www.dars.si/ mistä löytyvät mm. ohjeet korvausten hakuun vignettiin liittyvissä ongelmissa.

Itävallasta saavuttaessa peritään rajalla ennen Karavanken-tunneliin ajoa tietulli, joka oikeuttaa ajamaan Hrusican huoltamolle saakka (muutama kilometri tunnelista eteenpäin). Hrusicasta voi myös ostaa vignetin.

Itävallassa on oma, myös pakollinen vignettinsä, jota saa naapurimaista bensa-asemilta ja Saksasta saavuttaessa esim. raja-asemalta ennen Salzburgia.

Linja-autot, matkailuautot, rekat ja muut yli 3,5 tonnia painavat ajoneuvot: Tietullin voi maksaa erikseen luottokortilla tai käteisellä jokaisella tietulliasemalla tai ennakkoon DARS-kortilla. Sloveniassa ohitetaan tietulliasema aina moottoriteiden alkupäässä ja moottoritieltä poistuttaessa. Alle 3,5-tonnisten ajoneuvojen kuljettajien ei tarvitse näistä asemista välittää, vaan vignetillä voi ajaa läpi pysähtymättä.

Julkinen liikenne

 

Ljubljanan bussit

Ljubljanan bussiliikennettä hoitaa LPP. Jos aiot käyttää busseja Ljubljanassa ollessasi, voit ostaa Urbana card -bussikortin. Kortista on olemassa kaksi versiota, keltainen ladattava kortti (sopii  turistille) ja vihreä kuukauden voimassa oleva kortti. Huomioi, että vihreä kortti on henkilökohtainen ja keltaisella kortilla voi maksaa kuljettajalle useamman henkilön matkoja. Keltaista korttia myydään turistitoimistoissa, LPP:n lippumyymälöissä ja useimmissa kaupungin lehtikioskeissa sekä postitoimistoissa. Kortin hinta on 2€, ja sille voi ladata arvoa 50€:oon saakka. Kortin latauksen voi hoitaa myös bussipysäkkien lähettyvillä olevilla vihreillä Urbanomat-lippuautomaateilla. Jos haluat palauttaa Urbana-korttisi matkasi päättyessä, saat maksamasi 2€ pantin takaisin.

Ljubljanassa bussimatka 1-vyöhykkeeellä (koko kaupunki) maksaa 1,20€. Lippu on voimassa ostohetkestä 90 minuuttia, jona aikana bussia voi myös vaihtaa rajattomasti.

Ljubljana card

Ljubljana card on turistien suosima kortti, johon sisältyy rajaton ilmainen bussimatkustaminen LPP:n linjoilla Ljubljanassa ja sen ympäristössä kortin voimassaoloaikana, sisäänpääsy yli 20 nähtävyyteen, mm. Ljubljanan linnaan, keskeisiin museoihin, jokiristeilylle, opastetulle kaupunkikierrokselle jne. Kolmen vuorokauden kortti maksaa aikuiselta 35,10€. Tarkemmat tiedot osoitteessa https://www.visitljubljana.com/en/visitors/ljubljana-card/

Kaukoliikenteen bussit

Slovenian julkisista kulkuneuvoista parhaiten toimivat bussit. Bussiliikenteen keskus on Ljubljanan linja-autoasema, josta lähtevät vuoroliikenteen bussit ainakin kaikkiin isompiin kaupunkeihin ja suosituille turistialueille. Naapurimaihin sekä muun muassa Saksaan, Sveitsiin, Serbiaan ja Ranskaan on Sloveniasta hyvät kansainväliset linja-autoyhteydet. Kansainvälisille bussireiteille voi ostaa lippuja ennakkoon osoitteesta www.getbybus.com. Lippuja myydään myös linja-autoasemilla ja linja-autoissa. Isommista matkatavaroista saatetaan veloittaa 1,50 – 3,50€. Polkupyörän saaminen bussin kyytiin ei ole aina mahdollista, mutta jos se onnistuu, pyörän kuljettamisesta veloitetaan 1,30€. Jos haluat varmistaa, että lemmikkisi pääsee bussin kyytiin, kannattaa asia tarkistaa kuljetusta hoitavasta bussiyhtiöstä.

  • Yli 60-vuotiaille alennusta junamatkoista

  • 30 % alennus junamatkoista maanantaista perjantaihin

  • 50 % alennus lauantaisin, sunnuntaisin ja juhlapyhinä

  • 30 % alennus yhdensuuntaisesta tai meno-paluumatkasta junalla Kroatiaan

  • 25 % alennus kansainvälisistä junamatkoista

Alennuslippuja, ns. Senior Railcard -lippuja,  voi ostaa rautatieasemilta. Henkilötodistus vaaditaan. Kortti maksaa 7€ ja on voimassa vuoden.