top of page

OMATOIMIMATKAILIJOILLE

Slovenia on EU- ja Schengen- maa. Matkustusasiakirjaksi Suomen kansalaiselle käy passi tai kuvallinen henkilökortti. Matkustusasiakirjan tulee olla voimassa matkan aikana.

 

Autoilijoille

 

Omalla autolla Sloveniaan saavutaan Schengen alueelta Italian, Itävallan, Unkarin tai Kroatian kautta. Näillä ylityspaikoilla normaalioloissa ei ole raja- eikä tullitarkastuksia. 

 

Ljubljanasta johtavat moottoritiet länteen Karavaken-tunnelin kautta Itävaltaan, koilliseen Mariboriin, itään Kroatiaan Zagrebiin sekä etelään Kroatiaan mm Koperin ja Istrian suuntaan. Slovenia on pinta-alaltaan pieni maa. Ljubljanasta on moottoriteitä pitkin raja-asemille n. tunnin ajomatkat. Sloveniassa kannattaa kuitenkin valita ajettavaksi hitaampia reittejä, sillä pikkutiet kiemurtelevat maaseudun kylien, vanhojen linnojen ja luostareiden kautta, seurailevat jokien varsia vuorten keskellä tai johdattavat serpentiiniteitä pitkin vuorten harjanteille. Tunnin ajomatka siirtää kulkijan ilmanalasta ja maisemasta toiseen; Alpeilta subtrooppiselle rannikolle tai itäisen Slovenian viinikukkuloille.

 

Sloveniassa useimmat huoltoasemat ovat auki ma-la klo 07.00 – 20.00. Pääteiden lähettyvillä (moottoriteiden liittymät) sijaitsevat asemat ovat auki 24 t/vrk. Yleisimmät luottokortit kelpaavat maksuvälineeksi huoltamoilla. Kylmät automaattiasemat ovat harvinaisia.

 

Sähköautojen latauspisteiden tiheys kasvaa voimakkaasti. Latauspisteitä voi hakea mm sovelluksilla PlugShare, ChargePoint, EVHotels, Open ChargeMap jne.

 

Ajovalojen käyttö on pakollista myös päivällä Suomen tapaan. Kuljettajan promilleraja on 0,5. (ammattiautoilijoille ja alle kaksi vuotta vanhan ajokortin haltijoille raja on 0,0)

Auton vuokrausta Sloveniassa hoitavat tutut kansainväliset ketjut. Vuokraajan ikävaatimus (18-23 v) ja ajokortin voimassaoloaika (min 2v) voi vaihdella, joten ne seikat kannattaa varmistaa vuokrausta harkittaessa.

Pakollinen tiemaksu e-vinjeta Sloveniassa

Moottoriteiden ja moottoriliikenneteiden käyttö on maksullista. Alle 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille on ostettava aikaperusteinen elektroninen ”tiemaksutarra” ja yli 3,5 tonnia painavilta ajoneuvoilta peritään maksua ajetun matkan pituuden mukaan. Elektroniseen tiemaksujen perintään on siirrytty alkuvuodesta 2022. Sähköisen tarramaksun verkkosivuilla https://evinjeta.dars.si/en on kaikki lisätieto mitä tarvitset. 

Autoilijoiden tietopaketti https://www.autoliitto.fi  ja www.amzs.si/en/touring-information

 

Majoitus

 

Kaikkialla Sloveniassa on helppo löytää yksityisten vuokraamia huoneita tai huoneistoja. Slovenia-info-sivuston kautta majoitusta voi hakea paikkakunnittain. Kaupunkien turistitoimistoilla on tiedot alueen majapaikoista ja he etsivät majoituksen, jos sitä ei ole varattu ennakkoon.

Leirintäalueet ovat yleensä hyvin varusteltuja ja soveltuvat sekä matkailuautoille, asuntovaunuille että telttailijoille. Leirintäalueiden tiedot löytyvät linkistä https://en.camping.info/slovenia/campsites. Tiestön varrella sijaitsevilla levähdysalueilla yöpyminen on kielletty.

 

Ljubljana card

 

Ljubljana on maan pääkaupunki ja ehdoton käyntikohde omatoimimatkailijalle Sloveniassa. Ljubljanan ”avain” matkailijalle on Ljubljana card, jonka tiedot kaiken muun hyödyllisen Ljubljana infon myötä löytyy osoitteesta
https://www.visitljubljana.com/en/visitors/.  Ljubljana card avaa ovet kaupungin nähtävyyksiin (yli 20 kohdetta mm. linna) ja mahdollistaa rajattoman bussimatkustamisen julkisen liikenteen (LPP) linjoilla.

Julkinen paikallisliikenne

toimii bussien varassa. Ljubljanan bussiliikennettä hoitaa LPP http://www.lpp.si/en. Ljubljanassa oleskeltaessa voi hankkia itselleen turisteille suunnatun ladattavan Urbana card bussikortin. Korttia myydään mm turistitoimistoissa, LPP:n lippumyymälöissä ja myös useimmissa kaupungin lehtikioskeissa. 

 

Julkinen kaukoliikenne

 

Slovenian maantieverkko yhdistää Ljubljanan maan eri osiin ja naapurimaihin. Bussiliikenteen keskus on Ljubljanan linja-autoasema, josta lähtevät vuoroliikenteen bussit ainakin kaikkiin isompiin kaupunkeihin ja suosituille turistialueille. Naapurimaihin sekä esimerkiksi Saksaan, Sveitsiin, Serbiaan ja Ranskaan on Sloveniasta hyvät kansainväliset bussiyhteydet. https://www.ap-ljubljana.si/

 

Ljubljanan rautatieasema on Slovenian päärautatieasema. Bussiyhteyksien lisäksi myös junalla voi matkustaa Slovenian sisällä. Etäisyydet ovat lyhyitä ja lippuhinnat alhaisia. Ljubljanan rautatieasemalla pysähtyy myös kansainvälisiä junia mm München-Salzburg-Ljubljana-Zagreb-linjalla. Muina kohteina voi mainita Trieste, Frankfurt, Praha, Wien ja Belgrad. https://potniski.sz.si/ .

Sekä bussi- että junaliikenteen reitit, kohteet, aikataulut, liput, lippujen hinnat ja alennukset löytyvät ko sivustoilta.

Polkupyöräily on Sloveniassa hyvin suosittua sekä pääkaupungin alueella että maaseudulla. Polkupyörän kuljettaminen junassa onnistuu ja pääsääntöisesti myös busseissa. 

bottom of page