top of page
seura5_edited.jpg

Društvo finsko-slovenskega  prijateljstva Slovenia-seura

 

Društvo finsko-slovenskega prijateljstva Slovenia-seura je bilo ustanovljeno leta 1999. Ustanovil ga je finski prevajalec in publicist Kari Klemela.
Slovenci so razmišljali o ustanovitvi svojega društva že takoj po osamosvojitvi Slovenije. L. 1992 so se sestali na pobudo Dušana Jovanoviča, Ivana Cankarja in Milana Smoleja. Ivan Cankar je postal prvi predsednik, vendar društvo ni bilo nikoli uradno registrirano. To je storil šele Kari Klemela.
Člani društva so nad Slovenijo navdušeni Finci in Slovenci, ki živijo na Finskem.

 

Številne dosedanje aktivnosti društva so prispevale h krepitvi prijateljskih odnosov med Slovenci in Finci. Usmerjene so predvsem v predstavitev Slovenije in kulturnega povezovanja med državama.

V okviru društva deluje bralni krožek. Glavna tema so slovenske in slovanske knjige.

Priložnostno organizirajo tudi začetne tečaje slovenskega jezika.

Društvo Slovenia-seura se vsako leto predstavi na največjem skandinavskem sejmu turizma in potovanj MATKA v Helsinkih.

S slovensko hrano se člani spoznajo na vsakoletnih kuharskih tečajih.

Društvo pomaga pri organizaciji gostovanj slovenskih pisatlejev, glasbenikov in drugih kuturnikov, pa tudi pri  prestavitvi slovenskih filmov na Finskem.

Posebno priljubljeni pa so vsakoletni tematski, kulinarični izleti v Slovenijio.

Veseli smo lahko, da je na Finskem toliko prijateljev Slovenije, ki tako aktivno spremljajo in sodelujejo pri poznavnosti Slovenije. 

 

Facebook skupina Slovenia-Seura >

 

Poleg Društva finsko-slovenskega prijateljstva se Slovenci združujemo tudi na srečanjih, ki jih organiziramo v okviru Združenja staršev slovenskih otrok. Združenje je namenjeno vsem na finskem živečim Slovencem, pa tudi študentom in tistim, ki so tu le začasno. Posebno toplo so vabljene družine z otroki. Vsako srečanje je združeno z delavnico za otroke. 

 

Več o združenju si lahko preberete tukaj >

Facebook skupina Slovenci na Finskem >

bottom of page